Energiek Arnhems Sportcafé voor een wijkgericht sportakkoord

Meer dan 50 mensen vanuit onderwijs, sport en bedrijfsleven dachten dinsdagavond 4 februari mee over een lokaal sport- en beweegakkoord voor Arnhem. Aan de hand van onder meer het Sportakkoordenspel kwamen wensen en tips naar boven. Ambities als ‘veilige beweegruimte voor elk kind’, ‘beweegtinder voor ouderen’ en ‘goede plekken voor urban sports voor jong en oud’ zorgden voor scherpe discussies en veel energie.

Arnhem pakt het sportakkoord net iets anders aan dan andere gemeenten: het wordt per wijk op maat gemaakt. De wijken Rijkerswoerd, Elderveld en Presikhaaf beginnen, daarna haken andere wijken aan. Wethouder Jan van Dellen vertelt waarom deze keuze is gemaakt: “Arnhem gaat voor een sportakkoord gemaakt voor en door de wijk, want elke wijk is uniek. Wij hebben alle organisaties in de wijk nodig, want zij kennen de inwoners. Mijn wens voor iedereen is een gezond, fit en aantrekkelijk Arnhem, waar iedereen veilig en plezierig kan bewegen en sporten.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Klaar om de schouders eronder te zetten
Het lokaal sport- en beweegakkoord focust op drie thema’s:

  • Aantrekkelijke beweegvriendelijke buitenruimte voor iedereen
  • Vijf uur bewegen op en rond school (2+1+2 concept)
  • Vitale en toekomstbestendige sportaanbieders

Iedereen in het Sportcafé wil graag aan de slag met de thema’s, en vooral sámen. “Laten we buiten de bestaande structuren denken en echt samenwerken,” zo riep een van de aanwezigen op. Ook bijvoorbeeld studenten van CIOS staan klaar om via stages mee te werken aan sport en bewegen voor iedereen, overal in de stad. Een team van partners gaat samen met de sportformateur nu aan de slag om de energie uit het Sportcafé om te zetten in ambities en concrete acties per wijk. Die worden natuurlijk in de wijken besproken en aangescherpt, waarna dit voorjaar de feestelijke ondertekening van het sport- en beweegakkoord zal plaatsvinden.

  • 5 minuten
  • feb 2020

Thema's

Lokale sportakkoorden

Partners

Gemeente Arnhem