Atletiekvereniging Atletico ’73 stapje voor stapje steeds duurzamer

Zonnepanelen, LED-verlichting, heatpipes op het dak: voor atletiekvereniging Atletico ’73 uit Oude IJsselstreek is de energierekening deze winter een iets minder groot hoofdpijndossier. Maar wie denkt dat Atletico ’73 een rijke vereniging is waar alles vanzelf gaat, heeft het mis. Voorzitter Jan Jolink: “We zijn al in 2018 begonnen. Elke keer sparen we voor de volgende verandering. En als dat bij ons kan, kan het ergens anders ook.”

Dat Atletico’73 er al vroeg bij was met energiebesparing, zit wel een beetje in het DNA van bestuur en vereniging. “Wij kijken altijd naar maatschappelijke ontwikkelingen en hoe we daaraan kunnen bijdragen,” vertelt Jan Jolink. “We gaan niet afwachten tot iets moet, als we zien dat het goed is voor de samenleving dan gaan we ermee aan de slag. Of het nou de VOG is of energiebesparing.” Van huis uit was Jolink zelf ook al milieuvriendelijk bezig. “Maar ja, in je eigen huis geeft het niet per se als het niet rendabel is, bij de vereniging moet dat natuurlijk wel.”

Zonnepanelen cadeau vragen van de leden
De eerste actie bij de club was zonnepanelen op het dak leggen. “We wilden er 30 en hadden een bevriende installateur die ze wilde neerleggen. We hebben de 400 leden gevraagd of er mensen waren die een paneel wilden schenken. Dat kostte 250 euro. Jaarlijks zouden ze dan de helft van de opbrengst terugkrijgen.” De reacties waren niet meteen onverdeeld positief. “’Dat levert niks op, dat moeten we niet doen’, hoorden we veel. Maar we vonden 30 mensen die ze wel wilden geven. De volgende ALV konden we de opbrengst delen en tóen viel iedereen stil. En het mooie is: veel van de schenkers zien inmiddels af van hun helft van de opbrengst, daar kan de club weer goede dingen mee doen.”

LED-verlichting
Volgende stap was de baanverlichting. Die baan was inmiddels 25 jaar oud. (“Ooit hadden we de mooiste baan van Nederland, inmiddels zijn we voorbijgestreefd,” lacht Jolink.) Dus lag LED-verlichting voor de hand. En ook dat was even wennen. “Het is een ander soort licht, mensen klaagden dat het in hun gezicht scheen. Je kunt LED-verlichting heel goed bijstellen, dus de meeste klachten hebben we kunnen verhelpen. Zelfs die van onze achterburen, daar staan woonhuizen waar het in de keuken scheen. De vorige voorzitter Gerard Jansen is daar toen gaan kijken, dat was inderdaad erg vervelend voor de bewoners. Dan laat je de monteur komen en is het opgelost. En het heeft naast de energiebesparing ook voordelen: vroeger moesten we 20 minuten wachten voor we de lichten weer konden aanzetten. Nu kan dat meteen weer.”

Clubgebouw verbeteren
Het clubgebouw van Atletico ’73 is eigendom, dus daar kan van alles aan veranderd worden. “Toen de cv-ketel kapot ging, hebben we heatpipes* op het dak gezet. Daarmee besparen we tussen de 40% en 60% gas op de warmwatervoorziening. Ik was het líefst helemaal van het gas af gegaan, maar dat is voor ons echt niet op te brengen.” Inmiddels is ook binnen in het clubgebouw de helft van de verlichting vervangen door LED. “Voor de andere helft sparen we en we willen nog meer zonnepanelen zodat we energieneutraal worden.”

Ludiek compensatiefonds
Voor dat sparen bedacht Jolink een ludieke constructie. “Als je gaat vliegen, kun je dat afkopen bij een fonds dat CO2 compenseert. Dus zeiden we tegen de leden: als je nou vijf keer per week naar je werk rijdt, of in het weekend naar het andere eind van het land, compenseer die uitstoot dan door iets te storten in ons compensatiefonds. Wij financieren daar de duurzame maatregelen mee en besparen zo voor jou de CO2. Het is geen groot fonds hoor, maar zo hier en daar komt er wel wat binnen en dat helpt.”

Niet zelf het wiel uitvinden
Het bestuur heeft plezier in het energiezuinig maken van de vereniging. Ze vragen en geven daarbij graag advies. “Om te onderzoeken of we van het gas af konden hebben we bijvoorbeeld gesproken met AVA’70, de atletiekvereniging uit Aalten, die het gelukt is. Op mijn beurt deel ik onze kennis in het overleg met vijf Achterhoekse atletiekverenigingen. En clubs die dit verhaal lezen zijn van harte welkom om te komen kijken. Het belangrijkste advies: begin gewoon! Heb lef om te investeren. En nee, mensen zijn niet meteen overtuigd van de haalbaarheid. Je moet je erop voorbereiden dat je elke keer opnieuw moet vertellen waarom je dit als club moet doen, en voorrekenen wat het oplevert. Maar uiteindelijk loont het vrijwel altijd!”

Vier tips van Atletico ‘73

  • Laat zien wat het oplevert. Of deel praktijkvoorbeelden van wat het bij andere verenigingen opleverde. Succes werkt als een sneeuwbal!
  • Leveranciers weten vaak goed waar subsidie te krijgen is.
  • Heb geduld: een goed duurzaamheidsbeleid vraagt om een lange adem.
  • Investeer opbrengsten uit bijvoorbeeld zonnepanelen in nieuwe energiebesparende producten, zo maak je geld met geld.

* Heatpipes zijn glazen vacuümbuizen die onder 45 graden schuin op het zuiden in de zon staan. Een gevulde aluminium buis vangt warmte op van de zon en geeft die warmte via collectoren af aan een voorraadtank in de technische ruimte. De zon kan het water de hele dag verwarmen zodat het ‘s avonds bij het douchen weer is te gebruiken.

 

Geef een reactie

Uw reactie is in goede orde ontvangen, na goedkeuring zal deze toegelaten worden op de website.

  • 5 minuten
  • dec 2022

Thema's

Duurzame sportomgeving