Finale Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat

Stimuleringsprijs levert prachtige initiatieven op om Gelderland aan het bewegen te krijgen   

     ‘Ik heb een goed idee…’

Wat moet je doen om de inwoners van Gelderland meer te laten bewegen en daardoor de zorgsector te ontlasten? Organiseer een ‘wedstrijd’ waar partijen originele plannen kunnen indienen om sport en bewegen in te zetten als medicijn. Zie hier de achtergrond van de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat met ditmaal als thema Zorg voor Bewegen’. Het leverde maar liefst 39 prachtige plannen op die allemaal kans maakten op geldprijzen oplopend tot 15.000 euro.

De finale van deze stimuleringsprijs vond vorige week plaats in de tot de nok toe gevulde Theaterkerk van Bemmel. Via een voorselectie had een vakjury bestaande uit Helga Witjes (provincie Gelderland), Erik Lenselink (Beweegalliantie), Mariska Beijer (TeamNL), Christiaan Rademaker (Menzis), Thijs Eijsvogels (RadboudUMC), Kitty Glazenburg (Sportservice Apeldoorn) en René Tönissen (HAN Academie Sport en Bewegen) de 39 ingediende plannen beoordeeld. De acht beste plannen gingen door naar de finale.

Dragons’ Den
Deze finale werd afgewerkt in een Dragons’ Den-achtige entourage en had als titel Spreekuur in ’t theater een knipoog naar het thema van de stimuleringsprijs ‘Zorg voor Bewegen’. Onder leiding van TV-host Sander Schimmelpenninck mochten de genomineerden hun projectplan in 1 minuut pitchen in de hoop financiële ondersteuning los te peuteren bij de juryleden. Daarnaast was er een rol voor het aanwezige publiek. De bezoekers mochten na de pitches stemmen op hun favoriete initiatief en daarmee de publieksprijs van 5.000 euro vergeven.

Mentale ziekte gaat hand in hand met fysieke klachten

De 200 gasten in het theater gaven hun ‘publieksstem’ uiteindelijk aan Pro Persona dat een plan had ingediend om cliënten met psychische klachten individueel te begeleiden met beweegactiviteiten. Het plan werd gepitcht door Sophie Lindenkamp, studente sportkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen. Voor haar afstudeerscriptie deed zij onderzoek bij het Gelderse Pro Persona om psychiatrische patiënten aan het bewegen te krijgen. Haar bevindingen en aanbevelingen werden vervat in een projectplan voor de Stimuleringsprijs.

‘Mentale ziekte gaat hand in hand met fysieke klachten,’ aldus Sophie. ‘Deze groep van patiënten zit doorgaans zwaar aan de medicatie en zijn heel moeilijk aan het bewegen te krijgen, laat staan dat ze gaan sporten. In mijn plan worden binnen Pro Persona personeelsleden speciaal opgeleid om 1-op-1 met deze groep van cliënten te gaan werken met als doel ze te laten bewegen en het medicijngebruik te verminderen.’

Voor het plan kreeg Pro Persona naast de publieksprijs van 5.000 euro ook nog 10.000 euro van de jury. Sophie heeft met haar plan in ieder geval indruk gemaakt binnen Pro Persona. ‘Dit biedt misschien perspectief op een vaste baan,’ zo zei ze na afloop breed stralend.

Samenwerking
Een van de vereisten van de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat is dat partijen plannen maken die tot stand zijn gekomen middels samenwerking met andere partijen. Een mooi voorbeeld daarvan is de VR-duikbril van het bedrijf DreamDIVR dat zich bezighoudt met innovatieve zwemtherapie middels virtual reality. Met deze VR-duikbril lijkt het alsof je in een subtropisch paradijs zwemt ergens rond de Malediven. Je wordt omgeven door kleurrijke flora en fauna en tropische vissen. ‘Mensen met bijvoorbeeld een fysieke of verstandelijke beperking zullen zich met deze VR-duikbril ‘als een vis in het water’ voelen,’ aldus Kick Willemen van DreamDIVR. ‘Het werkt zowel kalmerend als activerend.’ Bij de ontwikkeling van de VR-duikbril werkte het bedrijf onder meer samen met Sportbedrijf Arnhem, MVT (Mantelzorg Arnhem), Uniek sporten, Bijzonder in Arnhem, ISVA, Rijnstad en Klimmendaal. Het bedrijf werd door de vakjury beloond met 13.000 euro.

Mensen met bijvoorbeeld een fysieke of verstandelijke beperking zullen zich met deze VR-duikbril ‘als een vis in het water

Ook Long Alliantie Nederland (8.000 euro), De Romei Therapie en Training (6.000 euro), Bas van de Goor Foundation (12.000 euro), Fysiotherapie Van der Ploeg (6.000 euro) en Atletiekvereniging Archeus Winterswijk (15.000 euro) vielen in de prijzen. Het plan van Eerstelijns Centrum Tiel om meer mensen naar het leefstijlspreekuur te krijgen, werd omarmd door zorgverzekeraar Menzis en de gemeente Tiel. Zij gaan bekijken hoe ze dit plan kunnen ondersteunen.

Elkaar in het hart raken
Het Dragons’ Den-programma maakte tijdens de finale van de Stimuleringsprijs onderdeel uit van een breder programma. Zo was er een demonstratie van de topschermers Tristan en Rafael Tulen die nog kans maken op deelname aan de Olympische Spelen in Parijs. Zij kruisten de degens om elkaar in het hart te raken. Sportieve symboliek richting degenen die een projectplan hadden ingediend om middels samenwerking de degens met elkaar te kruisen en elkaar met mooie plannen in het hart te raken.

Daarnaast was er een lezing van professor neuropsychologie Erik Scherder. Op zijn bekende bevlogen wijze legde hij uit wat het met je brein en hart doet om wel (of niet) te sporten en te bewegen. Hij hield een vurig pleidooi om in actie te komen. ‘De politiek laat het helaas afweten. Kom in beweging mensen! Er zijn momenteel 41 miljoen kinderen met obesitas. En de cijfers van 5-jarige kinderen die al ouderdomssuiker hebben zijn schrikbarend. Beweegarmoede moeten we niet bestrijden met geld maar met lef. Laten we beginnen met dagelijks een extra uurtje gym voor de kinderen.’

Bewegen = geluk
Mariska Beijer, rolstoelbasketbalster van het Nederlands team, was het daar volledig mee eens. Zij vertelde haar indrukwekkende levensverhaal van ‘ziekenhuiskindje tot paralympisch kampioen’. Een relaas over vallen en opstaan en uiteindelijk zegevieren. ‘We moeten ons beter realiseren dat sporten en bewegen puur geluk is,’ aldus Mariska. Ze liet een fragment zien van haar ‘Dreamteam’ basketbal. ‘Winnen doe je samen, je hebt elkaar nodig.’

Winnen doe je samen, je hebt elkaar nodig

Een uitspraak die mooi aansluit bij de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat en het gedachtengoed van de organiserende partij Gelders Sportakkoord (GSA) in samenwerking met de provincie. Het Gelders Sportakkoord (GSA) bestaat uit allerhande partners uit de provincie Gelderland die samen proberen om van Gelderland de vitaalste en meest sportieve provincie van Nederland te maken.

Goed idee!
In dat kader liepen er tijdens het ‘Spreekuur in het Theater’ nogal wat mensen rond die een button droegen met daarop de tekst Ik heb een goed idee! Het waren degenen die wel een plan hadden ingediend voor de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat maar niet waren doorgedrongen tot de finale. Tijdens de afsluitende netwerkborrel konden zij met geïnteresseerden in gesprek om te kijken hoe de ideeën en plannen toch verwezenlijkt kunnen worden. Het leverde tal van vruchtbare contacten op.

Geef een reactie

Uw reactie is in goede orde ontvangen, na goedkeuring zal deze toegelaten worden op de website.

  • 5 minuten
  • mrt 2024