“Gezonde leefstijl aan de basis van behandelbeleid”

Bewegen en sport zijn belangrijk voor je gezondheid. Toch zijn verbindingen tussen zorginstellingen en sportorganisaties nog niet altijd vanzelfsprekend. In het Gelders Sportakkoord leggen we die wel. En een goed voorbeeld waar die verbinding is gemaakt, is te vinden in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Daar is leefstijl een vast onderdeel van het behandelbeleid. Diëtist Nancy Janssen: “Een gezonde leefstijl staat aan de basis van je weerbaarheid.”

“In Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn we ons heel bewust van voeding, bewegen en slaap,” vertelt Nancy. “Onze patiënten liggen niet in het ziekenhuis, ze zijn in het ziekenhuis. We laten hen zoveel mogelijk bewegen. We zorgen voor voldoende ruimte rond het bed en op de gang, en waar het medisch gezien kan zijn patiënten overdag in hun gewone kleren buiten het bed. En op de menukaart prijzen we eiwitrijke voeding voor herstel herkenbaar aan. Dat alles stimuleert herstel en maakt de kans op terugval of complicaties kleiner.”

Weerstand belangrijk
In deze coronatijd zijn mensen zich veel bewuster geworden van hun gezondheid en hun weerstand. Nancy: “Een gezonde leefstijl staat aan de basis van je weerbaarheid. Dat is belangrijk in de preventie van ziekte, en ook voor mensen die herstellen van bijvoorbeeld corona. Zo nodig begeleiden we hen in onze speciale polikliniek. Een gezonde leefstijl gaat om de balans, hoe ga je om met bewegen, met voeding, met stress en met slaap. Dat laatste is een onderschat element! Slaap heeft heel veel invloed op hoe je je voelt, ons slaapcentrum geeft daarover adviezen. Het is belangrijk om te inventariseren waar je winst kunt behalen.”

Luister naar je lichaam
En die aanpak kan onverwachte aspecten hebben, bijvoorbeeld rondom overgewicht. “Mensen die ziek zijn geweest, bijvoorbeeld door corona of een andere infectieziekte, willen vaak meteen overgewicht rigoureus aanpakken omdat ze zich bewuster worden van hun kwetsbaarheid. Maar na een ziekte is je lichaam in een opbouwfase waarin voedingsstoffen nodig zijn, met name eiwitten. Dan is afvallen tegenstrijdig, hoe belangrijk het ook in het totaalbeeld kan zijn. Luister naar je lichaam en geef het de bouwstenen die het nodig heeft. Als je weer op je oude niveau bent ga je vervolgens kijken naar het overgewicht.”

Zet zelf het eerste stapje
Maar natuurlijk kunnen we ook veel doen om met een gezonde leefstijl de kans kleiner te maken dat we ziek worden. Wat adviseert Nancy? “Begin met kleine stapjes! Veel mensen weten als ze eerlijk naar zichzelf kijken wel op welk vlak ze dingen kunnen verbeteren. Kies een stap die je makkelijk kunt zetten én kunt volhouden. Bijvoorbeeld elke dag even wandelen tijdens de lunch, meer groenten eten, eerder naar bed. Ook met kleine stappen boek je veel gezondheidswinst. En die eerste eenvoudige stap, die kun je ieder moment zetten. Dus begin nu!”

Kennis delen
Ziekenhuis Gelderse Vallei is een van de vooraanstaande ziekenhuizen in Nederland als het gaat om leefstijl, en biedt met Sports Valley een integrale aanpak van sportmedische zorg, voor top- en breedtesporters. Nancy: “We vinden het belangrijk alle kennis die we opdoen te delen. Dat doen we heel praktisch voor iedereen in Gelderland, met onze leefstijltips op de website. Maar ook binnen samenwerkingsverbanden als het Gelders Sportakkoord. Samen kunnen we belangrijke stappen zetten op het gebied van preventie en daar profiteert heel Gelderland van.”

Goede samenwerking met buurtsportcoaches
Ook in de begeleiding van patiënten zet Ziekenhuis Gelderse Vallei vol in op samenwerking. “We willen mensen zo goed mogelijk op weg helpen,” zegt Nancy. “Als je iemand het advies geeft om te bewegen, vertel dan ook waar je dat op een goede manier kunt doen. We hebben bijvoorbeeld een goede samenwerking met de buurtsportcoaches en met de Regionale Organisatie Fysiotherapie Gelderse Vallei (ROFGV). Mensen waarderen die verbinding met sport en vinden het fijn dat ze advies op maat kunnen krijgen. Het geeft ze vertrouwen dat wij doorverwijzen naar iemand die we ook echt kennen. Bewegen en gezond eten moet je als patiënt uiteindelijk zelf doen, maar we maken het graag zo makkelijk mogelijk om te starten.”