Lezing Bewegen is Goud waard inspirerend en prikkelend

In de aanloop naar de 33e Olympische Spelen in Parijs en in navolging op de succesvolle lezing van afgelopen december stond er op woensdag 15 mei vanuit het Gelders Sportakkoord weer een inspirerende lezing op het programma.

Door de titel ‘Bewegen is Goud waard’ én aankondiging van boeiende sprekers vonden ruim 70 partners en studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen de weg naar de trainingsaccommodatie van Vitesse op Sportcentrum Papendal. Bij de Arnhemse betaald voetbalclub waar jeugdig talent zich kan ontwikkelen, fundamenten zijn gelegd voor sportieve successen en waar maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staat, opende Michel Bongers namens het Gelders Sportakkoord in de mediaruimte met een warm welkom aan alle aanwezigen.

  

Vitesse Betrokken is de maatschappelijke tak die zich inzet voor een gezonde leefstijl, sociale ontwikkeling en participatie. De stichting maakt gebruik van de kracht van voetbal om emoties te delen, samen te komen en beweging te stimuleren. Bram Langelaar vertelde over de vijf projecten waar de stichting zich mee bezig houdt: Vitesse Fit, Vitesse Goals, Vitesse Hattrick, Vitesse United en Vitesse Werkt! Inspirerende projecten over kansengelijkheid, vitaliteit, talentontwikkeling en (re)integratie.

  

Inspiratiebron
Na Bram was het woord aan Alja Sluiter; huisarts, kaderarts spoedzorg, medisch directeur bij een huisartsen-coöperatie, zorgbestuurder en leefstijlarts. Een indrukwekkend cv én een indrukwekkend verhaal. Alja nam de aanwezigen mee in het belang en het effect van bewegen. Dat bewegen nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is, maar juist vanzelfsprekend zou moeten zijn voor iedereen.

Bewegen is hét krachtige medicijn voor een gezonder leven

Volgens Alja dringt de tijd en is het al 5 over 12. Ze vertelde dat van de chronische aandoeningen 50 tot 80% van de ziektelast te voorkomen is door een gezonde leefstijl. Een statistiek die haar terugbracht naar vroeger. “Ik gooide mijn leven om toen ik als huisarts merkte dat ik door mijn drukke werk slecht sliep en allerlei pijnklachten kreeg”, vertelde een openhartige Alja. “Ik ben meer aandacht gaan besteden aan eten en bewegen, had daar veel baat bij en ben het vervolgens gaan toepassen bij mijn patiënten. Wat bleek? Ze hadden minder medicatie nodig, ik hoefde ze minder vaak door te verwijzen en ze werden fysiek én mentaal fitter.”

  

Bijzonder aan het verhaal van Alja was dat het haar lukt om 7 van de 10 (!) patiënten in relatief korte tijd duurzaam aan het bewegen te krijgen. Hoe? Door maatwerk, geduld en het vinden van het juiste ‘haakje’. “Bewegen is hét krachtige medicijn voor een gezonder leven”, aldus Alja. De focus ligt nu op ziekte en zorg, maar moet naar gezondheid en gedrag. Een terechte constatering als afsluiting van een zeer interessant verhaal.

Laten we naar een Nederland gaan waarin dagelijks voldoende beweging voor iedereen vanzelfsprekend is

Prikkelen
Ronald Florijn was de derde spreker die tijdens de lezing aan het woord kwam. De roei-grootheid nam vier keer deel aan de Olympische Spelen met tweemaal een gouden medaille als resultaat. Twee kinderen van Ronald Florijn zijn in de sportieve voetsporen van hun vader getreden en hebben zich zelfs gekwalificeerd voor de Spelen deze zomer. Onder het motto ‘Presteren is een kwestie van energie leveren’ kwam Ronald met een tegengeluid op het verhaal van Alja. “Sporten en bewegen kost energie en je energie is schaars. Kies dus bewust waar je je energie aan besteed, ook als dat betekent dat je de auto pakt in plaats van de fiets”, aldus de tweevoudig Olympisch medaillewinnaar. Een prikkelend standpunt dat in een zaal met sport minded professionals op gezonde weerstand kon rekenen.

Kies bewust waar je je energie aan besteed

Kost sporten dan echt allemaal maar energie? Ronald vertelde hoe sporten en bewegen energie kost, maar ook hoe sporten leidt tot een toename van energiecapaciteit. Hierdoor kun je uiteindelijk juist meer energie leveren. Presteren, in de topsport maar ook daarbuiten, is een kwestie van energie leveren. Verder gaf Ronald een aantal voorbeelden hoe potentiële olympisch kampioenen al in een vroeg stadium getest kunnen worden. Hierin legde hij uit hoe de energie die iemand kan geven doorslaggevend is voor topsport. Het verschil tussen wel of niet deelnemen. Tussen wel of geen goud.

Tot slot nog even terug naar het verhaal van Alja Sluiter. Zelfs in een zaal met liefhebbers en aanjagers van sport en bewegen bleek na een simpel testje niet iedereen de beweegnorm te halen. Dat geeft aan hoe lastig het is om in beweging te komen en te blijven. Er valt voor velen nog een wereld te winnen. Anders gezegd, om goud te pakken.


Gelders Sportakkoord
Vanuit het Gelders Sportakkoord worden regelmatig bijeenkomsten en lezingen georganiseerd voor en door partners. Kennis over sport, bewegen, zorg, welzijn en preventie moet gedeeld worden en dat is waar wij voor staan. We willen inspireren en verbinden. Juist door goede voorbeelden en ervaringen uit de praktijk te belichten kunnen we Gelderland gezonder, vitaler en sportiever maken.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Uw reactie is in goede orde ontvangen, na goedkeuring zal deze toegelaten worden op de website.

  • 5 minuten
  • mei 2024