Lotgenotenplatform Sporters Helpen Sporters van start

Op 28 mei 2020 is Sporters Helpen Sporters gelanceerd, een lotgenotenplatform voor slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in de sport. Voetballer Renald Majoor en volleybalster Anne van Dijk kwamen beiden als kind in aanraking met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Nu helpen ze lotgenoten via dit platform verder. Zij bieden een luisterend oor en geven desgewenst ook advies over mogelijke vervolgstappen en deskundige hulp. Jan Markink, gedeputeerde Sport van de provincie Gelderland, is ambassadeur van de stichting.

Luisteren en eventueel doorverwijzen
Renald Majoor en Anne van Dijk zijn de eerste (oud-)sporters die met lotgenoten praten, maar het is de bedoeling dat er meer lotgenoten als luisterend oor en vraagbaak worden ingezet. De deelnemende sporters krijgen een scholing van Slachtofferhulp Nederland en fungeren als ervaringsdeskundigen. Indien nodig verwijzen ze slachtoffers door voor professionele hulpverlening. Het onafhankelijke platform werkt nauw samen met Slachtofferhulp Nederland. Ook met het Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF bestaat een intensieve samenwerking.

Laagdrempelig platform
“Het platform is zeer laagdrempelig”, zegt Renald. “Zodra je als sporter het gevoel krijgt dat er iets niet pluis is, kun je bellen. Je kunt bij ons terecht met vragen, je kunt je twijfels en je boosheid uiten en we kunnen samen sparren over hoe verder.” “Het platform is geen meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag, maar biedt vooral een luisterend oor. Juist doordat lotgenoten aan de telefoon komen, is de drempel heel laag voor slachtoffers om zich hier te laten horen.”

Vervolg op De Stilte Verbroken
Sporters Helpen Sporters is een voortvloeisel uit de stichting De Stilte Verbroken, die Renald Majoor drie jaar geleden startte om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport te lijf te gaan. De voetballer kreeg landelijke bekendheid toen hij zijn verhaal deed over het misbruik dat hem trof als twaalfjarig voetbaltalent bij Vitesse. Hij doorbrak zijn eigen stilte en wil met de stichting, en nu dus ook met het lotgenotenplatform, anderen helpen.

 

www.sportershelpensporters.nl
  • 5 minuten
  • mei 2020

Thema's

Positieve sportcultuur

Partners

De Stilte Verbroken