QR-FIT app groeit na winnen Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat 2021

In december 2021 kreeg QR-FIT de Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat voor de doorontwikkeling van de app die mensen via QR-codes onderweg beweegroutes en oefeningen voorschotelt. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd? “We hebben gamification toegevoegd in de app en het aantal gebruikers is verdrievoudigd,” vertelt een trotse Twan van Stralen van QR-FIT. “En van de prijs hebben we ook extra vertrouwen gekregen.”

QR-FIT daagt mensen uit te bewegen in de buitenruimte. Bij bijvoorbeeld beweegparken, bedrijventerreinen, recreatieparken en schoolpleinen staan QR-codes die leiden naar de app van QR-FIT. Daarmee krijg je beweegoefeningen op je eigen niveau, die rouleren, dus je ziet regelmatig iets nieuws. In de app kun je ook beweegroutes zien. De aanpak van QR-FIT is een idee van vier studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en startte midden in de coronacrisis, maart 2020. “Met de basisapp kun je mensen uitdagen om te bewegen, maar we wilden ze ook graag in beweging houden door hun resultaten inzichtelijk te maken en beloningen toe te voegen, gamification dus. Dankzij de Stimuleringsprijs is de eerste stap nu gezet.”

Systeem laat je vaker bewegen
Sinds begin juli krijgen alle gebruikers een eigen profielpagina. Daar kun je onder andere zien hoeveel bordjes je hebt gescand, hoeveel routes je hebt gelopen, hoeveel oefeningen je hebt gedaan. Als je dat opslaat, krijg je punten, en met die punten kun je medailles verdienen. De eerste medailles zijn al digitaal uitgereikt. “We hebben al met al een half jaar met appbouwers en softwareontwikkelaars gewerkt aan de update. Onze afnemers, gemeenten, bedrijven en recreatieparken die de routes maken, konden niet wachten tot de update er was. Met het puntensysteem draag je nog meer bij aan het doel om mensen in beweging te krijgen. Het is leuker, het systeem motiveert je nu om te blijven bewegen!”

Wedstrijdjes doen
Voor QR-FIT is het met de invoering van het puntensysteem zeker nog niet klaar, zegt Twan. “De volgende stap is communitybuilding: dat je groepen kunt aanmaken en binnen die groep resultaten kunt vergelijken. Dan kunnen mensen elkaar uitdagen en ontmoeten. Zo zorgt de app ook voor meer sociale interactie en kan het hopelijk bijdragen aan het tegengaan van eenzaamheid. Daarna gaan we ervoor zorgen dat partners ook een evenement kunnen aanmaken, en uiteindelijk willen we dat community’s tegen elkaar kunnen strijden, ‘welke gemeente is het fitst’ bijvoorbeeld. Als dat er is, kun je ook gaan denken aan inzet op basisscholen, we hebben ideeën genoeg tot ver in 2024!” En naast die strategie voor de langere termijn komen er kleine uitbreidingen. “Zo kunnen we in een pop-up leuke informatie geven waardoor mensen ook iets te weten komen over de omgeving of andere toepasselijke onderwerpen.”

Ervaringen delen
Met de pop-ups kunnen makers van routes zorgen voor meer beleving. “Beleving en activatie zijn belangrijk. Je ziet dat als bijvoorbeeld de gemeente actief communiceert over de route, er meer gebruik is. Buurtsportcoaches organiseren soms activiteiten bij de route, dat werkt ook heel goed. Onderdeel van onze toekomstvisie is dat onze activatiemanager makers van routes continu helpt om de doelgroep naar de beweegroutes te krijgen. Onze afnemers inspireren elkaar ook: zo is de gemeente Renkum ideeën komen opdoen bij de buurtsportcoaches van Westervoort En tijdens het Netwerkfestival hebben we een mini-wandeling gedaan met QR-codes in plaats van een presentatie. Zo voelde iedereen meteen hoe het werkte.”

Zeker meedoen aan de prijs
Dat QR-FIT als winnaar enthousiast is over de Stimuleringsprijs is natuurlijk niet zo gek. “Ook als je niet wint zou ik het aanraden,” benadrukt Twan. “We durfden bijna niet te hopen dat we zouden winnen, gezien de sterke concurrentie is de prijs een groot compliment. Het is best even werk, maar ook als je niet wint heb je veel publiciteit, en dat kan je alleen maar helpen.” Inmiddels is QR-FIT van start-up uitgegroeid tot een professioneel bedrijf van zes personen. “We zijn afgestudeerd, hebben een langetermijnvisie en door de Stimuleringsprijs en de groei vertrouwen in de toekomst. QR-FIT is iets blijvends. Dat is ook een van de redenen waarom we de prijs hebben gekregen, zei de jury tijdens de uitreiking. Het is niet eenmalig zoals een evenement, het is er permanent en we bouwen erop door. En daar is de Stimuleringsprijs voor.”

 

Geef een reactie

Uw reactie is in goede orde ontvangen, na goedkeuring zal deze toegelaten worden op de website.

  • 5 minuten
  • sep 2022

Thema's

Stimuleringsprijs

Het Sportcarrousel zet inclusief sporten nog meer op de kaart door Stimuleringsprijs

Read more about Het Sportcarrousel zet inclusief sporten nog meer op de kaart door Stimuleringsprijs