Rolstoeltennisster Aniek van Koot zet zich in als supporter van Achterhoek in Beweging

Aniek van Koot, de 29-jarige rolstoeltennisster uit Dinxperlo gaat zich inzetten als ‘Supporter van Achterhoek in Beweging’. Aniek van Koot wil een inspiratiebron zijn voor Uniek Sporten en Talentontwikkeling in de Achterhoek. Van Koot reist de hele wereld rond om grand slams te spelen en won goud en zilver op de Paralympische Spelen. Vrijdag 1 november werd ze geïntroduceerd als Supporter van Achterhoek in Beweging tijdens de wedstrijd De Graafschap – Excelsior.

Achterhoek in Beweging is ervan overtuigd dat Aniek van Koot voor veel sporters in de Achterhoek een inspiratiebron kan zijn. De rolstoeltennisster werd geboren met een aantal afwijkingen aan haar rechterbeen. Eén van de afwijkingen was dat haar rechterbeen een stuk korter was dan haar linkerbeen. “De doktoren in het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen hebben geprobeerd om mijn rechterbeen te verlengen. Het onvermijdelijke gebeurde, het ging totaal verkeerd”, volgens Aniek van Koot. De schade aan haar been bleek onherstelbaar. In 2002 werd het rechterbeen van Aniek geamputeerd, ze was toen twaalf jaar. In 2012, tien jaar later, wint ze als rolstoeltennisster twee zilveren medailles tijdens de Paralympische Spelen in Londen. In 2016 wint ze een gouden en zilveren medaille in Rio de Janeiro.

Meedoen met een beperking
Aniek van Koot wil als Supporter van Achterhoek in Beweging een voorbeeld zijn voor anderen en laten zien dat iedereen kan sporten en bewegen. Ook als dit voor mensen met een beperking nog niet vanzelfsprekend is. “Mensen met een beperking hebben ook talenten en moeten gewoon mee kunnen doen. Er is vaak veel meer mogelijk dan mensen denken”, zegt van Koot. De gemeente Aalten vindt het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan Uniek Sporten. “Aniek is inmiddels een bekende Nederlander, maar ook gewoon een Dinxperse die zich nu wil inzetten als supporter van voor de Achterhoekse sport. Dat vind ik fantastisch”, zegt wethouder Hans te Lindert van de gemeente Aalten. Aniek van Koot is niet alleen supporter voor Uniek Sporten, ze heeft ook aandacht voor Talentontwikkeling in de Achterhoek. Ze gaat daarover graag in gesprek en zal zeker ook een bijdrage leveren aan onder andere de Achterhoekse Unieke Spelen.