Beweegfestival in Nijmegen geeft impuls aan inclusief sporten

Ongeveer 350 mensen bezochten op 23 september 2022 het nieuwe Beweegfestival in Nijmegen. Doel van de vijf organiserende partners was om volwassenen te stimuleren om te gaan bewegen. En dat is gelukt: op de dag zelf werd flink meegedaan aan de workshops, en veel bezoekers gingen naar huis met een vervolgafspraak. Buurtsportcoaches Arno Vloet en Janneke Verwoert vertellen hoe ze dit hebben gerealiseerd.

Het idee om iets nieuws te gaan doen ontstond begin 2022 bij de gemeente Nijmegen. “We hielden altijd de Avond van de Nijmeegse Sport,” vertelt Arno, “maar dat was meer een feest waar topsporters in het zonnetje werden gezet. We wilden sport en bewegen vieren samen met partners en inwoners. ” Uit de eerste brainstorm van het team buurtsportcoaches in Nijmegen kwam dat het in ieder geval een evenement van meer organisaties dan alleen de gemeente moest zijn. Janneke: “Toen zijn we gaan praten met partners, wie wil bijdragen, wie heeft ideeën? GGD, Stichting Koprol, Pluryn en MEE Gelderse Poort sloten aan en in mei zijn we echt gestart. Ja, dat was inderdaad best kort dag, ik zou anderen aanraden eerder te beginnen.”

Gezamenlijk thema
De sport- en beweegnota van de gemeente vormde het uitgangspunt voor de opzet van het evenement. Janneke: “Daarin staan drie focuspunten: inclusiviteit, innovatie en multifunctionaliteit. We zochten een multifunctionele locatie (Nijmegen Atletiek), en ontwikkelden een programma met veel innovatie, informatie en bewegen.” “En we kozen voor een breder thema dan alleen sport,” vult Arno aan. “Positieve gezondheid stond centraal. Dat is te danken aan de samenwerking van de vijf partners. Als wij als buurtsportcoaches hadden vastgehouden aan alleen sport en bewegen, was het lang niet zo leuk geworden. Doordat elke partner eigen kennis inbracht bereikten we meer.”

Persoonlijke aandacht
Als doelgroep werd gekozen voor volwassenen, met extra aandacht voor senioren en mensen met een beperking. Janneke: “Die groep is moeilijk in beweging te krijgen. Op het Beweegfestival konden we hen persoonlijke aandacht geven, en dat werd enorm gewaardeerd. Mensen konden hun verhaal kwijt, naast sport en bewegen ging het ook om ontmoeten. Zo zag ik een jonge vrouw met autisme zitten die duidelijk niet op haar gemak was. Ik ben naast haar gaan zitten en heb gevraagd wat ze zocht, en ben even met haar over het terrein gelopen ter introductie. De rest van de middag was ze enthousiast aan het meedoen. Haar moeder zei bij het weggaan: ‘Als jullie haar niet hadden opgevangen, was ze huilend weggegaan en helemaal niet meer aan bewegen begonnen.’ Daar doen we het voor!”

Festivalbeleving
Beweegfestival was niet zomaar een naam, er was alles aan gedaan om een echte festivalervaring te creëren. “We hadden vijf zones (zie onderaan), en een blokkenschema met op verschillende velden doorlopende activiteiten. En er waren foodtrucks, een podium en een Platenbus met gezellige muziek,” vertelt Arno. “Er was veel belangstelling voor het bewegen van de toekomst, met bijvoorbeeld VR-gaming en disqtraining, mensen vonden het echt superleuk om te doen. Een tachtigjarige man die volledig in de VR-ervaring opgaat, dat is toch geweldig!” zegt Janneke.

Strippenkaart
Arno: “Het was mooi om te zien dat bij de eerste activiteit honderd mensen in beweging kwamen, in plaats van aan de zijlijn te blijven staan.” Daar had de organisatie ook een extra impuls voor bedacht: een strippenkaart met activiteiten. “Na een bepaald aantal activiteiten kon je die inwisselen voor een gezond ijsje. Bij alle optredens brachten we dat ter sprake, de Nijmeegse topsporters die geïnterviewd werden op het podium vertelden bijvoorbeeld aan welke activiteit ze zeker mee zouden gaan doen.”

Breed werven
Het Beweegfestival was op een vrijdagmiddag van 15 tot 19 uur. Janneke: “Daarmee probeerden we zoveel mogelijk mensen de kans te geven om te komen. Voor de achterban van sommige partners was het onderdeel van de dagbesteding, terwijl werkenden juist na het werk nog binnen konden lopen.” Arno: “Elke partner heeft zijn achterban benaderd, alle buurtsportcoaches hebben bijvoorbeeld geworven in hun eigen wijk. Dat werkt goed, mensen komen toch omdat ze jóu kennen. Daarnaast zijn we gaan flyeren op plekken waar veel mensen uit de doelgroep wonen. En natuurlijk zijn persberichten en social media ingezet.”

Concept makkelijk opnieuw in te zetten
De organisatie kijkt tevreden terug op het Beweegfestival. Arno: “Waar we begonnen met vijf organiserende partners, eindigden we op de dag zelf met 45 deelnemende organisaties.” Janneke: “Wat je wel ziet is dat de meeste bezoekers toch uit de buurt komen. Dat wisten we eigenlijk al wel, maar de tijd was te kort om ons eerste plan voor Beweegfestivals op drie locaties te realiseren. In de toekomst willen we nog meer laagdrempelig in de buurt organiseren.” “Het concept: innovatie en inclusie in beweegactiviteiten, op een multifunctionele locatie, is makkelijk vaker in te zetten,” concludeert Arno. “Bij de opening van Sporthal de Boog is het ook al toegepast.”

Iedereen moet kunnen bewegen
En niet alleen de organisatie was tevreden, ook de bezoekers, vertelt Janneke. “We stonden bij de uitgang om bezoekers te vragen hoe ze het vonden en kregen enthousiaste reacties. Bovendien gingen veel bezoekers weg met een concrete afspraak, bijvoorbeeld om een keer een proefles te doen. En wie dat niet had, kreeg bij de uitgang het aanbod voor een beweegadviesgesprek.” Arno: Bij het openingswoord van de wethouder stonden verschillende mensen naast elkaar, van directeur tot oudere, mensen van allerlei achtergronden. En al die mensen gingen de hele middag sámen sporten en bewegen. Geweldig toch?!”

Wil jij ook een integraal Beweegfestival organiseren met partners? Neem gerust contact op met Arno of Janneke.


De zones van het Beweegfestival Nijmegen

  1. Bewegen van de toekomst

  2. Innovatie in de sport. Kennismaken met nieuwe sporten, en vernieuwende sportmiddelen. Bijvoorbeeld VR-gaming, blazepods, smartball hockey.

  3. Fitmarkt. De ‘gezondheidsstraat’ met aandacht voor positieve gezondheid, zoals mentale gezondheid en gezonde voeding.
  4. Bewegen voor iedereen. Een markt met kraampjes voor sportaanbieders. In het midden vier velden met workshoprondes om actief aan mee te doen, met onder andere aandacht voor Walking Sports.
  5. Theater/podium, met onder andere interviews met topatleet Mike Foppen en para-schutter Joep van Lankveld en een optreden van Waalzinnig.
  6. Workshop over positieve gezondheid: kleinschalige, meer theoretische informatie over positieve gezondheid, in het clubgebouw.

Geef een reactie

Uw reactie is in goede orde ontvangen, na goedkeuring zal deze toegelaten worden op de website.