Enthousiaste sportprofessionals bedenken inclusief lespakket

Hoe geef je meer bekendheid aan sport- en beweegmogelijkheden voor mensen met een beperking? Toen Ivet Harperink en Jorien Harteman daarover brainstormden, waren ze het al snel eens dat het belangrijk is om iederéén te vertellen over aangepast sporten. Niet alleen mensen met een beperking. Ze gingen meteen van start en ontwikkelden samen een lespakket voor basisscholen in Doesburg. “We hopen dat het uiteindelijk op meer plaatsen gebruikt gaat worden.”

Jorien werkt voor Uniek Sporten Arnhem, de organisatie die het aanbod van aangepast sporten in beeld brengt en mensen inspireert en helpt om daadwerkelijk te starten. Omdat ze de naamsbekendheid van Uniek Sporten in de regio wilde vergroten, klopte ze aan bij de buurtsportcoaches van Doesburg Beweegt. Een van hen was GSF-buurtsportcoach Ivet Harperink. “Wij vinden dat alle mensen in de regio bekend moeten zijn met Uniek Sporten. Al snel kwamen we op het idee om een lespakket in te zetten, en na wat zoekwerk bleek dat dat nog niet bestond. Toen zijn we het zelf maar gaan maken!”

Met beperking gewoon dezelfde sport doen
“We willen kinderen ervan bewust maken dat er ook met een beperking heel veel mogelijk is,” vertelt Jorien. “Door het lespakket begrijpen kinderen dat mensen met een beperking soms iets meer uitleg nodig hebben, of iets meer rust in de groep of wat praktische hulp. En dat ze daarom soms net iets ‘anders-dan-anders’ les krijgen, maar wél gewoon dezelfde sport kunnen doen.” Het tweetal ging langs bij MEE en revalidatiecentra om te kijken hoe ze de lessen het beste konden vormgeven. Vervolgens werd met Mare Didact een pakket aan sport- en spelmaterialen samengesteld. Daarvan is een leentas met materialen en toelichting gemaakt die nu door basisscholen in Doesburg te gebruiken is.

Aangepast sporten ervaren
De lessen zijn als onderdeel van de reguliere gymles te geven in groep 5 tot en met 8. Er zijn drie activiteiten: lopen met een visuele beperking, zitvolleybal, en trefbal met autisme. Het pakket bevat materialen voor de beweegoefeningen, bijvoorbeeld blinderingsbrillen en haarbanden met belletjes. Jorien: “Zo ervaren leerlingen hoe het is om een beperking te hebben, en dat je met wat kleine aanpassingen prima kunt sporten.” Ook zijn er praatkaarten waarmee de leraar na de activiteit kan doorpraten met de leerlingen en horen hoe ze het vonden.

Breed inzetten
De reacties op het ‘Anders dan anders’-lespakket zijn enthousiast, zegt Ivet: “We krijgen veel positieve feedback. Inmiddels hebben de gemeente Bronckhorst en de ALO onze leentas ook al gebruikt. We hopen via het Gelders Sportakkoord, waar Uniek Sporten en de GSF beiden bij zijn aangesloten, meer mensen te inspireren. Onze droom is natuurlijk dat elke gemeente straks met het lespakket werkt!” Jorien: ”Een tas met materialen kost tussen de € 300 en € 400,-. Het mooiste zou zijn als gemeentes of sportbedrijven deze zelf aanschaffen en uitlenen aan het onderwijs. Daarnaast zijn we subsidiemogelijkheden aan het onderzoeken zodat we op die manier misschien meer leentassen beschikbaar kunnen stellen. Ondertussen blijven wij natuurlijk kijken naar verbeteringen. We zijn dan ook heel benieuwd naar feedback en we beantwoorden graag vragen over het lespakket!”

Meer weten over het inclusieve lespakket ‘Anders dan anders’? Mail naar ivet.harperink@geldersesportfederatie.nl.