Gelderse Sportprijs uitgereikt aan Jan Markink

Jan Markink kreeg maandagavond namens alle partners uit de Gelderse sportwereld de Gelderse Sportprijs uitgereikt. Tijdens het jaarlijkse sportfeest in het Amphion Theater werd de Gelderse sportgedeputeerde in het zonnetje gezet om hem te bedanken voor zijn grote inzet voor sport en bewegen in Gelderland.

Markink stopt na de Provinciale Statenverkiezingen in maart na 12 jaar als gedeputeerde sport. Mede dankzij zijn inzet werd Gelderland de afgelopen jaren op de kaart gezet als De sportprovincie van Nederland. Hij zette zich enorm in om grote internationale sportevenementen naar Gelderland te halen zoals het WK Volleybal eerder dit jaar en de start van de Giro in 2016. Ook was Gelderland, nog voor het Nationale sportakkoord, de eerste overheid in Nederland die samen met (sport)partners een gezamenlijk Sportakkoord opstelde en ondertekende.

 

Gelderse Sportprijs
“Jan Markink heeft niet alleen veel gedaan voor Gelderland. Hij heeft ook de provincies op nationaal niveau gezicht gegeven en belangrijke partners gemaakt in het Nederlands sportbeleid.” zegt oud-minister Sport Bruno Bruins die Markink de Gelderse Sportprijs overhandigde. De Gelderse Sportprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een sporter of iemand binnen de sport die een bijzondere prestatie heeft verricht. Zijn jarenlange betrokkenheid bij de Gelderse sport heeft de organisatie doen besluiten de prijs dit jaar aan Jan Markink toe te kennen.

Jan Markink: “Ik heb vele jaren met enorm veel plezier samengewerkt aan het Gelders sportklimaat en wil iedereen bedanken voor deze eer. Belangrijke les de afgelopen 10 jaar is misschien wel dat de kracht van sport zoveel groter is dan we dachten.”

12 jaar Gelders sportbeleid
Gedeputeerde Hans Esmijer legde in 2010 de basis voor het Gelders Sportbeleid. In 2011 nam Jan Markink het stokje over. Hij investeerde fors in regionale Gelderse sportaccommodaties zoals de Sazahal in Doetinchem, de Arnhemhal op sportcentrum Papenhal. In eerdere jaren lag de nadruk van het Gelders sportbeleid wat meer op de economische impact. Later werkte de provincie meer en meer aan maatschappelijk thema’s zoals talentontwikkeling, duurzaamheid, g-sport en de maatschappelijke impact van sportevenementen. “Dankzij Jan staat sport er in Gelderland goed voor. Hij zal in zijn eigen woorden gemist worden als bestuurder van de mooiste provincie van Nederland!” aldus Tjienta van Pelt, directeur-bestuurder van de Gelderse Sport Federatie.

 

Geef een reactie

Uw reactie is in goede orde ontvangen, na goedkeuring zal deze toegelaten worden op de website.

  • 5 minuten
  • dec 2022

Partners

Provincie Gelderland