Elke vrijdagmiddag na school stroomt Sportpark Zuid in Aalten vol met kinderen die daar gratis komen sporten. Het Sportcarrousel is in korte tijd uitgegroeid tot een begrip. Sportverenigingen en partijen uit de zorg, het onderwijs en de gemeente dragen eraan bij. Talentverbinder Elena Kock vertelt dat de Stimuleringsprijs van 10.000 euro vooral is ingezet voor kinderen met een beperking. “Alle kinderen voelen zich hier thuis, ze noemen het één grote speeltuin.”
Het Sportcarrousel begon 1,5 jaar geleden vrijblijvend om kinderen laagdrempelig kennis te laten maken met diverse sporten. De coronatijd zonder sportaanbod en het feit dat kinderen snel uitgekeken raken op één sport waren de reden om dit te proberen. “Het aanbod was eerst voor kinderen tussen de 4 en 17 jaar zonder beperking,” vertelt Elena Kock. Zij is als talentverbinder een schakel tussen de gemeente, verenigingen, het onderwijs en welzijnswerk en organiseert projecten rondom sport en gezondheid. “Bij Het Sportcarrousel bleek al snel dat er kansen lagen om activiteiten te combineren. Zo ben ik met verenigingen gaan kijken hoe we het aanbod konden uitbreiden voor kinderen met een beperking.”
Nieuwe leden voor verenigingen
Intussen werd de vrijdagmiddag op het sportpark steeds populairder. “Gemiddeld zijn er 80 kinderen en bij mooi weer in de zomer zeker 100 kinderen. Als we iets bijzonders organiseren, zoals bubbel voetbal, dan komen er soms wel 150 kinderen op af,” schetst Elena. Het aanbod is dan ook heel afwisselend. De 7 verenigingen op Sportpark Zuid bieden voetbal, wielrennen, volleybal, korfbal, mountainbike, jeu de boules en een pumptrack. Daarnaast betrekt de organisatie ook andere verenigingen en maken kinderen kennis met bijvoorbeeld skeeleren, judo en dans. “De activiteiten dragen eraan bij dat de sportverenigingen nieuwe leden krijgen, en dat is een van de doelen. Zo wilde de skeelervereniging al langer een kindergroep vormen, en is dat nu gelukt met 15 nieuwe leden vanuit Het Sportcarrousel.”
Materialen kinderen met een beperking
De talentverbinder is blij met de 3e plaats bij de Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat 2021. “De prijs heeft ons geholpen om door te groeien en om maatwerk te bieden voor kinderen met een beperking. In mijn financiële plan zorg ik allereerst dat er geld is om de huur van de velden en de begeleiding te betalen, maar er zijn altijd nog veel wensen over. Met de 10.000 euro hebben we vooral materialen voor deze groep kinderen aangeschaft. Zoals stepjes, fietsjes en mountainbikes met een lage instap of meerdere wielen, beschermingsmiddelen, felgekleurde sport- en spelmaterialen voor slechtziende kinderen, materialen die geluid maken voor slechthorende kinderen en bocciasets.” Elena vindt de Stimuleringsprijs een mooi initiatief. “Onder de inzendingen zijn leuke initiatieven. Zo is er door stagiaires van de opleiding sport en bewegen bij ons een QR-route gemaakt naar het idee van de winnaar van de Stimuleringsprijs.”
Hoofddoel: iedereen kan meedoen
De grote belangstelling maakte het verder ontwikkelen van Het Sportcarrousel mogelijk. “Natuurlijk telt ook mee dat de gemeente Aalten sporten en bewegen belangrijk vindt,” zegt Elena. “En omdat het een succes is, draagt de gemeente financieel bij om het initiatief te behouden. Zelf ben ik veel op zoek naar fondsen en vraag ik subsidies aan. Tegelijk zorgen talentcoaches, een soort buurtsportcoaches, voor de uitvoering en de begeleiding op het sportveld. Voor ons allemaal staat het hoofddoel, dat iedereen mee kan doen, voorop. Je ziet op het veld dus ook vluchtelingkinderen. Verder hebben we een programma gedaan op de school voor kinderen met een beperking. Nu komen ook zij naar het sportpark en zorgen we voor extra begeleiding, bijvoorbeeld voor kinderen met gedragsproblematiek. En ja, iedereen speelt en sport met elkaar samen!”
Begeleiding kinderen met een beperking
Verschillende talentcoaches werken voor een instituut voor kinderen met een beperking en zorgen voor goede begeleiding. Elena: “Alle kinderen gaan hier snel hun eigen gang. Dat is het mooie van kinderen, het regelt zich allemaal wel. De meeste kinderen zonder beperking vinden het leuk om anderen te helpen, om bijvoorbeeld even een rolstoel te duwen. Ze zien dat het gewoon is dat kinderen een beperking kunnen hebben. Het verschil verdwijnt snel want ze hebben allemaal maar één doel en dat is lekker spelen en bezig zijn. Als er een probleem is dan benoemen we het. Zo is er een kind dat heel boos kan worden en sommige kinderen vinden dat eng. De coaches houden hier rekening mee, ze helpen bij de woedeaanval en praten erover met de anderen.”
Onderwijs en arbeidsmarkt
Het betrekken van sectoren en organisaties wordt ook bij Het Sportcarrousel steeds verder uitgebreid en toegepast. “Vanuit een van de talentcoaches die in het onderwijs werkt, is gestart met hybride leren. Dit houdt in dat stagiaires van het Graafschap College die in opleiding zijn tot bijvoorbeeld gymleraar, op het sportpark meedoen om spellen en kinderen te begeleiden. Afhankelijk van hun leerjaar en de competenties die zij moeten leren, bedenken zij verschillende opdrachten. Het is mooi dat de studenten zo ervaring opdoen en een beeld krijgen hoe het in de praktijk werkt. Daarnaast loopt er een project voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij helpen als vrijwilliger om zo te re-integreren in een werkomgeving. Sommige mensen vonden het zo leuk dat ze graag vrijwilliger willen blijven op de vrijdagmiddag.”
Plan voor de toekomst
De talentverbinder heeft genoeg ideeën voor de toekomst en hoopt dat Het Sportcarrousel uiteindelijk structureel wordt. “Verschillende wethouders zijn enthousiast over Het Sportcarrousel. Volgend jaar kunnen we in ieder geval verder en daar ben ik nu het plan voor aan het schrijven. We willen inspelen op trends, zoals aansluiten bij evenementen en populaire activiteiten als freerunning. Daarnaast hopen we ook cultuurverenigingen te betrekken en de kinderen een combinatie te bieden van sport en cultuur. Verder leggen we zoveel mogelijk verbindingen met projecten en activiteiten waar kinderen iets aan hebben, bijvoorbeeld informatie rondom gezonde voeding.” Veel plannen dus, waar de kinderen geen weet van hebben. “Die komen gewoon blij aanwaaien, soms met een nieuw vriendje mee. Ze rennen naar binnen op weg naar een activiteit. Daar doe je het voor!”