Veel jongeren bij Sportcafé in Buren

Het nieuwe lokaal sport- en beweegakkoord in Buren was het onderwerp van gesprek tijdens het Sportcafé op 29 januari op landgoed Heerlijkheid in Eck en Wiel. Meer dan 30 vertegenwoordigers van sportaanbieders, ondernemers en maatschappelijke organisaties wilden graag meedenken over de inhoud van het sportakkoord.

Veel jongeren betrokken
Opvallend was dat de Jongerenraad Buren met een groot aantal jongeren aanwezig was. Zij hadden volop ideeën om jongeren in beweging te krijgen en te houden. Julian van Blijderveen van de Jongerenraad: “Er wordt vaak gepraat over jongeren, maar het is zo belangrijk dat we onze eigen stem laten horen. Bewegen is belangrijk voor de leefbaarheid in Buren, het is de enige binding met waar je woont. Wij praten daar graag over mee!”

Foto’s William Hoogteyling

 

 

 

 

 

 

Samen ideeën ontwikkelen
Na de opening door sportformateur Tjienta van Pelt (GSF) werd iedereen meteen in beweging gezet door een swingende warming-up van danscoach Karlijn Maier. De net aangetreden wethouder Niko Wiendels is blij dat er een lokaal sportakkoord komt: “Ik hoop dat we allemaal gaan sporten en bewegen en dat we elkaar weten te vinden. We moeten elkaar leren kennen en elkaar inspireren, dan kun je samen nieuwe ideeën ontwikkelen. Maar laten we in ieder geval zorgen dat we in beweging blijven en vooral daarin plezier hebben”. Ook ambassadeur van het lokaal sportakkoord Joris Maier (leefstijlcoach) daagde de aanwezigen uit: “Ik wil jullie verleiden om zoveel mogelijk ambities en ideeën aan te dragen vanavond. En we moeten niet vergeten te koesteren wat goed is. Een mooi voorbeeld: je kan hier van jong tot oud voetballen. Van mini’s tot mensen van 80, die aan walking football doen. Daarbij is het sociale aspect ook heel belangrijk!”

 

 

 

 

 

Eerste acties in beeld
Na de plenaire start werd in groepjes het Sportakkoordenspel gespeeld, een interactief spel waarmee via verschillende vragen concrete ambities worden gevormd. Zo werd er gediscussieerd over hoe er meer beweegvriendelijke plekken in de wijk kunnen komen, en hoe meer doelgroepen er dan gebruik van kunnen maken. En hoe kunnen we rekening houden met de ontwikkelingen in de toekomst, zoals vergrijzing en individualisering? Aan het eind van de avond werd er plenair teruggeblikt. Een greep uit de eerste ambities en wensen:

  • Vrijwilligers van elkaar laten leren.
  • Idee om sportaanbieders te laten samenwerken als 1 partij, zodat je als lid bij meerdere organisaties kan sporten.
  • Er gebeurt al heel veel op sportgebied maar niet iedereen weet dat. Meer communicatie, verbinding en coördinatie om zoveel mogelijk mensen te laten bewegen.
  • Openbare ruimte aantrekkelijk maken met bankjes en waterpunten.

De eerst stap op weg naar een lokaal sportakkoord Buren is genomen! De energie en feedback van het Sportcafé zijn de basis voor een verdere uitwerking tot concrete ambities en plannen. In april moet het lokaal sportakkoord klaar zijn.