Saamhorigheid voorop bij eerste Gelderse Online Koningsspelen ooit

Vanuit huis deden duizenden kinderen uit meer dan dertig Gelderse gemeenten op 24 april 2020 mee aan de Gelderse Online Koningsspelen. “We kregen dit project ultrasnel, in bijna twee weken van de grond,” zegt een blije Petra Schipper, projectleider GOK. “Dat is te danken aan het enthousiasme en de goede samenwerking tussen de Gelderse Sport Federatie (GSF), gemeenten, buurtsportcoaches (bsc’s) en scholen. Hiermee heeft sportend Gelderland laten zien hoe sterk je staat als je met elkaar de verbinding legt.”

        

Gezamenlijk en eigen programma
De Gelderse Online Koningsspelen waren van 9.00 – 12.00 uur en gingen net als de reguliere spelen van start met een gezamenlijke warming-up via Omroep Gelderland. Daarna volgden kinderen het programma van hun school of gemeente en deden ze via filmpjes mee aan beweegactiviteiten, van boksen tot drummen. Om 12.00 uur sloten de kinderen weer gezamenlijk af door het maken van een gezond broodje, op video uitgelegd door de topsportkok van Sportcentrum Papendal.

Meer mogelijk door samen oppakken
De speciale webpagina met alle activiteiten toont hoe afwisselend het programma was. “Door dit met elkaar op te pakken hebben we er veel meer van kunnen maken,” vertelt Petra. “Het enthousiasme was groot en dat mensen elkaar gingen helpen was de meerwaarde. Zo wisselden gemeenten filmpjes uit als zij een activiteit niet hadden. Ook brachten ze elkaar op ideeën. De activiteit ‘versier je tuin’ werd bijvoorbeeld door veel gemeenten opgepikt, en die oranje balkons en tuinen zagen er natuurlijk heel feestelijk uit! We schatten dat zo’n 20.000 kinderen hebben meegedaan. Onze webpagina met activiteiten kreeg in ieder geval al 45.000 bezoeken.”

Blije kinderen op basisschool
De gemeenten die zich bij de GSF hadden aangemeld legden contact met scholen, soms via stichtingen of buurtsportcoaches. Zo hoorde ook Marjonel de Wit, directeur van basisschool IKC Marang, van het initiatief. “Wij vinden bewegen heel belangrijk en wilden zelf een alternatief organiseren voor de Koningsspelen,” vertelt zij. “Nu werden we benaderd via Stichting Welzijn Lingewaard; we hebben ons direct aangemeld! Van deze opzet werden we heel blij, ook omdat het helpt bij het verlagen van de enorme werkdruk van dit moment. Via onze Parro app hebben we de ouders en onze 200 leerlingen enthousiast gemaakt voor de Koningsspelen. Ik heb even gekeken bij de 12 leerlingen die bij ons op school worden opgevangen en onder leiding van de gymdocent meededen. Het viel op hoe blij de kinderen waren om weer lekker bewegend bezig te zijn!”

Razende reporter langs versierde huizen
Ook buurtsportcoach Ward Terpstra, die samen met Ivet Harperink (GSF) vanuit Doesburg Beweegt de online Koningsspelen organiseerde, merkte hoe leuk de kinderen het vonden. “Ik ging op de fiets als razende reporter langs de versierde huizen en kon ze op afstand aanmoedigen,” lacht hij. “Je merkt dat het voor kinderen heerlijk is om even ergens anders op te focussen dan het vaste ritme thuis. Voor ons was het ook een super initiatief. We zijn met z’n allen terecht gekomen in een situatie waar je heel beperkt bent in je mogelijkheden om te sporten. Daarom waren we ook zo enthousiast om dit te organiseren.”

        

Meer kennisuitwisseling sportnetwerk
De soepele samenwerking is iedereen goed bevallen. “Ik heb niet eerder zo’n drukke groepsapp gezien met bsc’s uit dertig gemeenten die daar de plannen bespraken!” zegt Petra. “Ik hoop dat we deze basis kunnen gebruiken om nog meer aan kennisuitwisseling binnen het sportnetwerk te doen.” Buurtsportcoach Ward denkt van wel. “Ik merk dat we als bsc’s vanwege alle corona-maatregelen meer informatie met elkaar delen. We lopen tegen zoveel dingen aan, het is handig om het aan elkaar te vragen en links te delen via Whatsapp.” De ervaringen worden zeker meegenomen in de werkgroep die in het kader van het Gelders Sportakkoord 2.0 de samenwerking tussen buurtsportcoaches als thema heeft.

Goed alternatief
Al met al zijn de online Koningsspelen een goed alternatief geweest. Ward: “Het liefst sta je natuurlijk lekker met zijn allen op een veld te sporten en bewegen. Toch hebben we deze dag, ook al deden kinderen het individueel thuis, samen met elkaar iets positiefs beleefd. Het was leuk om gewoon lol met elkaar te hebben!” Ook Petra blikt tevreden terug. “Dit evenement kwam op het juiste moment waar iedereen behoefte heeft aan wat positiviteit. Ook het enthousiasme en de energie waarmee media, scholen, organisaties en bsc’s uitpakten is prachtig. Ons Gelderse sportnetwerk heeft in korte tijd een nieuw initiatief van de grond gekregen. Ik ben supertrots, complimenten voor iedereen!”