Sport van de toekomst centraal bij kennisevent EGG op Papendal

De ontwikkelingen rondom esports, gaming en gamification (EGG) in de sport- en beweegwereld gaan razendsnel. Zo organiseert de voetbalbond KNVB al vijf jaar een competitie waarin e-sporters van betaald voetbalclubs het Fifa-spel spelen. Op Papendal stonden deze ontwikkelingen op 12 oktober centraal bij het kennisevent esports, gaming en gamification. Diverse experts, van onderzoekers tot esporters, brachten hun kennis over op de 250 deelnemers. Op de experience floor waren diverse games en esports uit te proberen.

Verschillen esports, gaming en gamification
Esports, gaming en gamification kunnen veel betekenen voor sportclubs en maatschappelijke organisaties. De organisatoren van het kennisevent – het Kenniscentrum Sport en Bewegen, Gelderse Sport Federatie, provincie Gelderland en Esportsx – gingen nader in op deze drie thema’s:

  • Esports: Professioneel competitief gamen – in de vorm van competities en toernooien – van computerspellen. Dit wordt gezien als een vorm van topsport.
  • Gaming: Het (recreatief) spelen van videogames. Tussen gamen, sport en bewegen zijn verbindingen te leggen.
  • Gamification: Het toepassen van (digitale) spelelementen om activiteiten aantrekkelijker te maken en bijvoorbeeld sporten en bewegen te stimuleren.

Toekomst van de sportbeleving
Experts uit het werkveld gingen in deelsessies in op de ontwikkelingen bij deze drie thema’s. Daarbij kwamen allerlei aspecten aan bod, zoals talentontwikkeling, feiten en fabels van gamen en in beweging komen door games. Zo gaf oud-voetballer Dirk Marcellis de deelnemers een kijkje in het professioneel begeleiden van gamende talenten. “Ik richt me op alles wat niet op het sportveld gebeurt. Ik focus op het ontwikkelen van de persoon, niet de esporter.” En oud-handballer Matthijs Vink vertelde dat “jongeren jarenlang moeten trainen om de top in de esports te halen.” Oud top-esporter Koen Schobbers sprak onder andere over de kansen van gaming en gamification voor sportclubs. “Bij veel sportclubs draait alles om één sport en staat de club een deel van de week leeg. Ik geloof in clubs waar veel meer gebeurt, bijvoorbeeld met esports. Jongere doelgroepen kun je aan je binden door fysieke sport te combineren met esports en online activiteiten. In de toekomst gaat de sportbeleving meer op de gaming industrie lijken.“

Esportshub Gelderland
De provincie Gelderland heeft 500.000 euro gereserveerd om een esportshub te ontwikkelen en dé esportsprovincie van Nederland te worden. Het streven is om de Esportshub eind 2021 te openen.