Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat 2021 gaat naar de QR-FIT app!

De Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat is gewonnen door de makers van de QR-FIT app. Dat is bekendgemaakt in het tv-programma de Week van Gelderland op Omroep Gelderland. Deze app van een echte Gelderse startup zorgt ervoor dat veel mensen laagdrempelig kunnen bewegen in de buitenlucht. De winnaar krijgt 20.000 euro voor de uitvoering van het plan. De tweede en derde prijs van elk 10.000 euro gaan naar de plannen Leer je fit met Break into the box en Het Sportcarrousel.

Voor de Stimuleringsprijs 2021 werd een recordaantal stemmen uitgebracht door Gelderlanders, maar liefst 14.326 stemmen in totaal, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. De nummers 1 tot en met 4 lagen erg dicht bij elkaar, ook in dat opzicht was het spannend. Zij kregen in de ronde met publieksstemmen allemaal rond de 20% van de stemmen. De stem van de jury gaf uiteindelijk de doorslag. Daarbij heeft de jury vooral laten meewegen dat de drie winnende projecten elk een andere doelgroep bedienen en maatschappelijke waarde hebben.

Eerste prijs: bewegen voor iedereen in de openbare ruimte
De QR-FIT app maakt laagdrempelige bewegen mogelijk en wordt opgezet in onder andere de gemeenten Nijmegen, Overbetuwe, Kesteren, Westervoort en Duiven. Daar plaatsen ze QR-codes in de openbare ruimte waar deelnemers als ze de code scannen oefeningen op verschillende niveaus krijgen. In de QR-FIT app kunnen deelnemers beweegroutes zien en eigen activiteiten opslaan. Met gamification (puntentelling, niveaus en leaderboards) willen de makers de mensen in beweging houden. “Het mooie is dat dit Gelderse bedrijf nog stappen zet en dat ze experimenteren om het concept door te ontwikkelen. Daar is de Stimuleringsprijs ook voor bedoeld,” aldus juryvoorzitter Frederik Peters.

Tweede prijs: bewegend leren op school
Het plan voor Leer je fit met Break into the box wint de tweede prijs. Dit initiatief draait om educatieve escape games die ervoor zorgen dat kinderen op school bewegend gaan leren. Leerlingen passen lesstof toe, gaan samenwerken én vooral actief bewegen. “Dit is een originele, slimme manier om bewegen en leren te integreren,” zegt de juryvoorzitter. “Een vernieuwende aanpak met in potentie een groot bereik onder jonge kinderen in Gelderland. Voor dit initiatief hebben de Onderwijsspecialisten, gemeente Arnhem, Sportbedrijf Arnhem, Stichting Community Learning Center en Break into the box de krachten gebundeld.”

Derde prijs: inclusief bewegen jeugd
De derde prijs gaat naar het sportcarrousel, een naschoolse activiteit waar dertien partijen in de gemeente Aalten samenwerken om alle kinderen van 4 t/m 17 jaar gratis te laten bewegen. Juryvoorzitter Frederik Peters: “De jury vindt dit een sympathiek en mooi plan en vindt het positief dat kinderen met een beperking, op een inclusieve wijze, in beweging worden gebracht. De organisatoren werken samen met sportverenigingen en streven ernaar de drempel naar sportverenigingen te verlagen, zodat dat deze kinderen ook blijven bewegen. Dit project werkt daarom verbindend en kan echt mensen in beweging brengen.”

Over de Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat
De Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), de Gelderse Sport Federatie en Omroep Gelderland en is bedoeld voor mensen en organisaties uit Gelderland die samenwerken en goede initiatieven bedenken voor een gezond Gelders sportklimaat. Het is de tweede keer dat deze prijs is uitgereikt. De drie winnaars krijgen naast het geldbedrag ook hulp van studenten van de HAN om hun plannen uit te voeren en verder door te ontwikkelen. Nieuw dit jaar is dat de studenten de plannen doornemen, en de plannen die niet werden genomineerd voor de prijs van feedback voorzien. De jury 2021 bestaat uit Frederik Peters (VVD Gelderland), Dennis Licht (ondernemer in de sport), René Tönnissen (directeur HAN Sport en Bewegen), Marjolein Buis (voormalig topsporter rolstoeltennis en psychologe) en Niels Schut (met de app ’t Pleintje winnaar Stimuleringsprijs 2020).

Foto: Winnaars Stimuleringsprijs 2021, van links naar rechts: Angelique Donders (Leef je fit), 2e prijs, Twan van Stralen (QR FIT-app), 1e prijs en Elena Kock (Het Sportcarrousel), 3e prijs