Studenten HAN helpen winnaars Stimuleringsprijs met frisse blik en actuele kennis

“Een frisse blik door jonge mensen die weten waar ze het over hebben.” Zo omschrijft Aranka Kuster, een van de winnaars van de Stimuleringsprijs 2020, de hulp die ze kreeg van studenten van de HAN. Ook in 2021 kunnen vernieuwende sport- en beweeginitiatieven weer meedingen naar de Stimuleringsprijs. De winnaars ontvangen een geldprijs en dit jaar krijgen alle deelnemers support van de HAN. Wij interviewden studenten en (project)begeleiders over de meerwaarde van de samenwerking. Vanuit het Transferpunt Sport ondersteunden tweetallen studenten de winnende projecten. Ze organiseerden onder andere een testdag met 200 kinderen voor Pleintje en ontwikkelden beweegkaarten voor Samen Fun.

Verstoppertje 2.0
Student Rik Eikholt dook in de ontwikkeling van de app Pleintje, het project dat in 2020 de Stimuleringsprijs won. Die app is bedoeld om kinderen meer buiten te laten spelen. “De ontwikkelaar wilde een goede start maken en de app in een proefgemeente door kinderen laten uitproberen. Wij organiseerden een buitenspeeldag die gelijk de kick-off was voor de app. We bedachten activiteiten, deden PR, maakten een draaiboek en hebben de praktische kant van de dag ingevuld. Ontzettend leuk! Er kwamen ongeveer 200 kinderen op af, die hebben we geholpen bij de spelletjes, zoals verstoppertje 2.0. Daarbij krijgt iedereen een bericht wie een verstopper en wie de zoeker is. In de app kan de zoeker afstrepen wie er gevonden is. De kinderen vonden het erg leuk, al moesten we de jongere kinderen soms een beetje helpen.”

Pilot krijgt vervolg
Tijdens de kick-off zag de toen derdejaars student sportkunde de kansen van Pleintje. “Het is een innovatief concept. De app combineert buitenspelen met online gamen, dat sluit natuurlijk nauw aan bij de belevingswereld van kinderen. Je merkt dat ze gelijk aandacht hebben voor de app. Achteraf vertelden de kinderen enthousiast aan hun ouders wat ze gedaan hadden. Van de ouders hoorde ik dat hun kinderen lekker vermoeid waren en dat ze trots waren dat ze iets nieuws hadden ontdekt.” De ontwikkelaar heeft de testdag gebruikt om de techniek van de app te verbeteren. “Ze merkten op de dag zelf als er iets niet helemaal werkte, dus dat was een goede test. En na de kick-off zijn ze meer gemeenten gaan benaderen om eenzelfde pilot te doen. Voor het vervolg is aan ons gevraagd om de draad weer op te pakken. Dat doe ik graag, want ik voelde me echt onderdeel van Pleintje en heb veel geleerd van het project.”

Handjes en up-to-date kennis
De studenten van het Transferpunt Sport worden ingezet als junior adviseurs voor allerlei organisaties met sportvraagstukken. “Het transferpunt bestaat inmiddels 13 jaar en heeft 15 medewerkers,” vertelt senior-adviseur Sanne Cobussen die de studenten begeleidt. “Het mes snijdt aan twee kanten. Het opdoen van praktijkervaring is essentieel voor onze studenten, elke student doet tijdens de studie ongeveer 3 stages. Tegelijk hebben sportverenigingen, organisaties en nu ook de winnaars van de Stimuleringsprijs support in de vorm van extra handjes. Natuurlijk brengen de studenten up-to-date pedagogische en didactische kennis mee. Bij de projecten zijn de studenten in de lead. De begeleiders volgen de projecten nauwgezet en ondersteunen de studenten daar waar nodig. Zo hebben ze bij de projecten van de Stimuleringsprijs de puntjes op de i kunnen zetten.”

Samen Fun sprong eruit
Voor student Fjell Kuijper sprong het project Samen Fun, dat de tweede prijs won bij de Stimuleringsprijs 2020, eruit. “Het idee is dat peuters langsgaan bij ouderen die in een tehuis wonen om samen te bewegen. Het lijkt een simpel concept, maar het is opvallend hoe goed het aanslaat. Als de kinderen binnen komen ontstaat er gelijk een spontane sfeer, de ouderen hebben snel aansluiting op het niveau van de kinderen. De groep gaat samen aan de slag met beweegactiviteiten. Een voorbeeld is dat ouderen op een stoel zitten. Er gaat muziek op en de ouderen strekken de benen omhoog. Zij trainen op die manier op een lichte manier hun core. De kinderen kruipen ondertussen onder de benen door. Dat samenspel geeft veel plezier.”

Aanstekelijk enthousiasme
Bedenker van dit project Aranka Kuster van Humankind waardeert het dat de studenten van de HAN vanuit de inhoud meedenken. “Fjell heeft ons op een aantal vlakken geholpen, zoals bij de ontwikkeling van profielschetsen en beweegkaarten. Voor elke oefening is er een beweegkaart waarmee medewerkers van de kinderopvang en de ouderenzorg Samen Fun kunnen geven.” Die ontwikkeling ging in goede samenwerking. “Fjell gaf aan dat hij elke week contact wilde via Teams en dat heeft goed uitgepakt. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en we hielden elkaar scherp. Zo bedacht hij dat elke beweegkaart een foto moest hebben waarop de activiteit is uitgebeeld. Dat heeft echt meerwaarde, ouderen of peuters kunnen de foto aanwijzen als ze die beweging willen doen, of zien hoe het moet.”

Kennis overdragen met beweegkaarten
Die beweegkaarten zijn zeker belangrijk nu het project groeit. Aranka: “We geven de activiteit nu op 3 locaties. Het plan is om uit te breiden naar 10 locaties, maar dan moeten er op die nieuwe plekken extra kartrekkers komen. We moeten de kennis dus overdragen, en daar helpen de door Fjell gemaakte beweegkaarten bij. Het mooie is dat er tips bij staan voor een simpele variant van de oefening en manieren om deze moeilijker te maken.” Fjell kon de kennis over beweegactiviteiten van zijn studie sportkunde goed gebruiken: “Het was leuk om die kennis specifiek toe te passen voor de combinatie kinderen-ouderen. Alle concepten zijn besproken met de kinderopvangmedewerker en de oefentherapeut van de ouderenzorg. Zo hebben we met elkaar kwaliteit kunnen toevoegen.”

Samen Fun breidt uit
Fjell zegt dat hij veel geleerd heeft van het samenstellen van de beweegkaarten. “Wat me verder opviel is het belang van een goede samenwerking. Het enthousiasme van de medewerkers maakt veel mogelijk.” De manager van Humankind bevestigt dat. “De betrokkenheid van alle partijen heeft ertoe geleid dat de plannen voor Samen Fun nu in diverse lokale sportakkoorden worden opgenomen. Het in beweging brengen van kinderen en ouderen is op veel plekken een speerpunt en mogelijk komt er extra financiering voor.” Het project gaat dus verder en ook het Transferpunt Sport blijft betrokken. Fjell: “Nu gaan we de stap zetten naar verdere implementatie, daar ga ik een plan voor schrijven.”

Inzet Stimuleringsprijs 2021
Begeleider Sanne is trots op beide junior adviseurs. “Het is altijd afwachten hoe we een organisatie kunnen helpen, daarbij gaan we vraaggericht te werk. Vanuit het Transferpunt Sport nemen wij de expertise die zij bij deze projecten hebben opgedaan mee voor andere activiteiten. We merken zelf dat onze support steeds meer verschuift van verenigingsondersteuning naar projecten in het sociaal domein. Zo zijn we bijvoorbeeld actief bij vitale sportparken. Die ervaring kunnen we mooi meenemen bij de Stimuleringsprijs 2021 die ook inzet op samenwerking tussen diverse organisaties. Ook in 2021 bieden wij graag weer hulp. Wij zijn erg benieuwd naar de nieuwe prijswinnaars van de Stimuleringsprijs!”

  • Mooi nieuws: bij de Stimuleringsprijs 2021 biedt de HAN extra support. Naast de ondersteuning van de winnaars gaan masterstudenten sport- en beweeginnovatie alle plannen bekijken en de indieners feedback geven. Deze studenten zijn in opleiding om in het werkveld vernieuwingen te brengen en problemen op te lossen bij het implementeren van innovaties.