Tips voor Gelderse sportverenigingen bij bijeenkomst Veilig Sportklimaat

“Bij het sporten moet iedereen zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Dan pas is sport voor iedereen.” Dat zei Jan Markink, gedeputeerde Sport van de provincie Gelderland, bij de online bijeenkomst Veilig Sportklimaat. Bijna 150 mensen volgden de door de Gelderse Sport Federatie, provincie Gelderland en diverse partners georganiseerde bijeenkomst op 4 november. De video is ook terug te kijken. Duidelijk werd dat het niet altijd mogelijk is om bij sportverenigingen met plezier te sporten. Ook blijkt het een lastig onderwerp om bespreekbaar te maken, maar wel van belang om er binnen sportverenigingen mee aan de slag te gaan. Een belangrijke tip was om vooral preventief te werken om grensoverschrijdend gedrag te tackelen.

1 op de 6 sporters slachtoffer
Voetballer Renald Majoor en volleybalster Anne van Dijk kregen als kind te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Bij de bijeenkomst op 4 november vertelden beide sporters over hun ervaringen. Anne van Dijk: “Het komt helaas heel veel voor, inmiddels komt 1 op de 6 sporters met grensoverschrijdend gedrag in aanraking.” Via het lotgenotenplatform Sporters Helpen Sporters helpen zij nu slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in de sport verder. Renald Majoor: “Het platform is geen meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag, maar biedt vooral een luisterend oor. Juist doordat lotgenoten aan de telefoon komen, is de drempel heel laag voor slachtoffers om zich hier te laten horen.”

Preventie voorop
Na de persoonlijke verhalen van beide sporters ging dagvoorzitter Thecla Brouwer (Spectrum Elan) over het thema in gesprek met Astrid Cevaal (Centrum Veilige Sport Nederland, NOC*NSF) en Karin Blankenstein (John Blankenstein Foundation). Beide gaven aan dat het naast seksueel grensoverschrijdend gedrag, ook gaat over intimidatie, discriminatie, uitsluiting en pesten. “Daarom is preventie zo belangrijk,” gaf Astrid Cevaal aan. “Je kunt als vereniging niks doen en wachten totdat een incident naar boven komt. Maar je kunt ook zelf initiatief nemen, leden hierin betrekken en het vooral bespreekbaar maken.”