Evenementen in coronatijd, leren van BMX op Papendal

Op 11 oktober, net voordat de landelijke maatregelen rondom COVID werden aangescherpt, kon er op Papendal nog een Nederlands Kampioenschap BMX verreden worden. Een sportevenement ten tijde van corona. Hoe doe je dat? En wat zijn de ‘lessons learned’? De organisatie van het NK BMX heeft haar ervaringen opgeschreven om anderen te inspireren en te stimuleren om, zodra de situatie het toelaat, coronaproof evenementen te organiseren.

In de periode van september tot half oktober was het mogelijk om evenementen onder strikte voorwaarden te organiseren. In overleg met diverse partners besloot Papendal het NK BMX te organiseren. Papendal Sport & Evenementen heeft haar ervaringen tijdens het NK BMX opgeschreven in een evaluatie en naslagwerk. Dit document is opgesteld om de aanpak te beschrijven en de ‘lessons learned’ van het NK BMX op Papendal te delen. Papendal hoopt hiermee andere organisatoren te inspireren en te stimuleren om opzoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden om (sport)evenementen te organiseren. Uiteraard zodra de situatie dit toelaat.

Flexibiliteit vereist
Laurens van Waardenburg, Manager Sport & Evenementen Papendal: “De afgelopen maanden hebben we geleerd dat wat je als organisator vandaag bedenkt, morgen weer geheel anders kan zijn. Flexibiliteit is daarom een vereiste om vol energie mogelijkheden te zien. Ook wanneer de situatie en de daaraan gekoppelde maatregelen veranderen.” Met steun van onder meer provincie Gelderland en gemeente Arnhem kon het evenement doorgaan, dankzij de extra maatregelen die werden genomen. Zo vonden de wedstrijden plaats zonder publiek en het deelnemersveld ging terug van 1.000 naar 150 rijders. Verder werd de eventlocatie ingedeeld in verschillende zones, waardoor bepaalde groepen makkelijker werden afgeschermd.

 

Blijven inspireren waar het kan
Jan Markink, Gedeputeerde Sport Provincie Gelderland, is blij met het verloop van het NK en de manier waarop Papendal met de maatregelen is omgegaan. “Ik ben blij dat Papendal ondanks de nodige restricties een mooi NK BMX heeft georganiseerd. Ik hoop dat andere organisatoren hun voordeel kunnen doen met deze ervaring. Het is door alle onzekerheden nu erg moeilijk om een sportevenement neer te zetten, we willen organisatoren (zoals Papendal en de Zevenheuvelenloop) daar de komende tijd bij steunen. Juist in deze crisistijd zien we de invloed van sport op onze gezondheid, saamhorigheid en ontspanning. Het is daarom ook belangrijk om, waar mogelijk, mensen te blijven inspireren met sport en sportevenementen.”

 

Lees het volledige rapport