Manifest onbeperkt sporten gelanceerd tijdens themabijeenkomst inclusief sporten

Inclusief sporten is een van de pijlers van het Nationaal Sportakkoord en volgens de partners ook een belangrijk onderwerp in het Gelders Sportakkoord. In de themabijeenkomst ‘Inclusief sporten: wie doet er mee?’ dachten dertien partners mee over ambities en acties op dit thema. Om samenwerking en verbinding te versnellen, is ook het Gelders Manifest Onbeperkt Sporten in het leven geroepen.

Over één punt waren de aanwezigen het direct eens: inclusief sporten gaat over meer doelgroepen dan mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Het gaat over iedereen die een drempel kan voelen om te gaan sporten, zoals immigranten, lhtbiq-ers, senioren, eenzame jongeren en mensen die leven in armoede. De ambitie is dan ook duidelijk: Iedereen moet kunnen sporten en bewegen zonder drempels te ervaren en heeft de mogelijkheid om met plezier te sporten.

Elkaar vinden via het Manifest
We kunnen op dit gebied meer bereiken als we elkaar beter kennen. Welke partners hebben al kennis en ervaring over inclusief sporten, wie wil starten en kan wel wat ondersteuning gebruiken? Wat komt nu niet van de grond wat we samen wel kunnen opstarten? Daarom zijn de GSF en provincie Gelderland het Manifest Onbeperkt Sporten gestart. Partijen kunnen hiermee laten zien dat ze concreet aan de slag willen of zijn met inclusief sporten. Zo kunnen makkelijker verbindingen worden gelegd. Alle informatie hierover is vinden op www.gelderssportakkoord.nl/manifest. Meld je vooral aan!

Concrete acties
Aan de ambities op het gebied van inclusief sporten werden ook direct concrete ideeën gekoppeld. Zo zou een Gelderse campagne met bijvoorbeeld een mooie video kunnen bijdragen aan het creëren van bewustwording en bekendheid. Partners KNHB en Uniek Sporten gaven aan dat het belangrijk is goed opgeleid kader te hebben. Dat zijn niet per se professionals, het kunnen ook ouders of vrijwilligers zijn. Het gaat erom dat deze mensen opgeleid en begeleid worden en tips & tricks krijgen. De mogelijkheden hiervoor worden uitgewerkt.

Van elkaar leren
Goede voorbeelden delen binnen het Gelders Sportakkoord kan andere partners weer op ideeën brengen. Bijvoorbeeld de vier grote zorginstellingen in de Achterhoek die na de Special Olympics de handen ineen geslagen hebben om jaarlijks de Achterhoekse Unieke Spelen te organiseren. Of cultuur@Cruyffcourts, waar de bekende sportveldjes worden gebruikt voor cultuuractiviteiten. Waarbij kinderen die geïnspireerd raken om aan cultuur of sport te gaan doen maar dat niet kunnen betalen, geholpen worden door Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland. Ook dat draagt bij aan inclusie in sport en bewegen!

Aan de slag
Hans Mater (aangepast sporten KNHB en NeVoBo) sloot af met een actieve boodschap: “Ik daag jullie uit voor WK volleybal (in 2022) om voor alle doelgroepen iets te organiseren! Zo maken we inclusief sporten zichtbaar.” Gaat u die uitdaging aan of wilt u bijdragen aan andere concrete acties op het gebied van inclusief sporten? Stuur een mail aan info@gelderssportakkoord.nl!