Pleintje wint Stimuleringsprijs

De Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat is gewonnen door het plan Pleintje, het nieuwe buitenspelen. Dat is bekendgemaakt in het tv-programma Gelderland Sport op Omroep Gelderland. Zowel de jury als het publiek kozen voor de vernieuwende app om kinderen meer buiten te laten spelen. De winnaar krijgt 20.000 euro voor de uitvoering van het plan. De tweede en derde prijs, elk 10 duizend euro, gaan naar de plannen Samen Fun en Hybride Leeromgeving XL.

 

 

 

 

 

 

Maar liefst 8.471 Gelderlanders brachten hun stem uit. Jurylid en gedeputeerde Jan Markink: “Dat geeft nog eens aan hoezeer sport en bewegen leeft in Gelderland, nadat we eerder al aangenaam verrast waren met maar liefst 61 inzendingen! Ook al die andere initiatieven proberen we vanuit het Gelders Sportakkoord te ondersteunen.” De drie winnaars krijgen naast het geldbedrag ook hulp van studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) om hun plannen uit te voeren.

Winnaars dolenthousiast

Pleintje, het nieuwe buitenspelen, is een plan van Sportunity, JOGG Putten, JongPutten, Brothock & Vigeans, Bronsport en Speelplan. Met een online platform en app willen ze kinderen uitdagen buiten op een vernieuwde wijze op avontuur te gaan, te bewegen en hun fantasie te gebruiken. “Je spreekt jongeren aan in een taal die ze begrijpen,” licht jurylid Bas van der Goor toe. “Als je kijkt wat mensen het eerste zeggen over gezonde leefstijl, dan is het dat de jeugd niet meer beweegt en alleen op hun mobieltje zit. Dit is een perfect voorbeeld om dat probleem op te lossen.” Als het aan de initiatiefnemers ligt, krijgt het plan brede navolging. “Geweldig dit, we gaan nu beginnen met een project in Putten om daar de kinderen met deze app naar buiten te krijgen. Daarna willen we naar de rest van Gelderland.”

Verbinding centraal

Bij de plannen van de nummers 2 en 3 staat de verbinding centraal. In Samen Fun brengen Humankind en lokale en regionale zorgaanbieders in Montferland peuters en ouderen bij elkaar voor muziek- en beweegactiviteiten. Volgens de jury een goede manier om generaties te verbinden, en goed uit te breiden naar andere steden en provincies. De nummer 3 Hybride Leeromgeving XL brengt inwoners van Brummen in beweging door de inzet van jonge professionals. Sportstudenten kunnen zich in een dynamisch sportbedrijf ontwikkelen. Jurylid Bo Kramer: “Gouden combinatie tussen onderwijs en sport, waarin je laagdrempelig meer van elkaar kunt leren.”

Over de Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat

De Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, de HAN, de Gelderse Sportfederatie en Omroep Gelderland. Doel van de prijs is om met creatieve samenwerkingsverbanden van organisaties in sport, zorg, welzijn, overheid, toerisme en onderwijs meer inwoners van Gelderland in beweging te brengen en zo bij te dragen aan een gezond Gelders Sportklimaat.

Een antwoord op “Pleintje wint Stimuleringsprijs”