Samenwerken aan vernieuwing centraal bij netwerkfestival Gelders Sportakkoord

Een boksring met gymtoestellen, elf stands, food trucks en zitzakken. Eén van de velden van sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem was op 28 september omgebouwd tot heus festivalterrein. Die omgeving nodigde uit tot veel beweging bij het netwerkfestival Gelders Sportakkoord! In actieve sessies wisselden de partners van het sportakkoord en andere deelnemers van gedachten over bewegen en sport in Gelderland. Omroeper Sjoerd Weikamp gaf vanuit de ring het startschot. “Voor het Gelders Sportakkoord bestaat geen route, dat moet je samen ontdekken.”

Snelste cabaretier van Nederland
Een flitsend optreden van de dansers van Studio26 en een opening door de snelste cabaretier van Nederland, Dolf Jansen, zorgde voor energie en pit. De cabaretier is zelf een groot hardloop fan. “Het mooie van sport vind ik dat iedereen het kan. Man en vrouw zijn gelijk in de sport.” Zelf liep hij meerdere keren de Zevenheuvelenloop. “Waar magere mannen en vrouwen zo hard mogelijk van Arnhem naar Nijmegen lopen.” Met een mooie ode aan de koningin van de sport Sifan Hassan sloot hij af: “daar zijn geen woorden voor.”

Deelnemers in beweging
Na deze energieke peptalk verdeelden de deelnemers zich in groepjes over het terrein. Afwisselend werd er bewogen en dan weer gesproken. Rolstoelbasketballer Paul Toes, hardloper Dennis Licht en Joost Wichman met zijn pumptrack brachten de deelnemers in beweging. Bij de stands was er aandacht voor vele thema’s, van diversiteit tot vitale medewerkers en van gezond eten tot talentontwikkeling. De groepjes deelnemers waren met nummers op de badge verdeeld en dat leverde verrassende nieuwe ontmoetingen op.

 

Buitenkansen voor Gelderland
Levendige gesprekken werden bijvoorbeeld gevoerd over het project Buitenkansen. Linda Hooijer, programmamanager gezinsstad van de gemeente Apeldoorn ging met alle bezoekers in gesprek op zoek naar innovatieve ideeën. “In en rond Apeldoorn hebben wij diverse plekken in de openbare ruimte aangepakt zodat die ook zijn te gebruiken voor spelen, bewegen of sporten. Dit voorbeeld van ons project Buitenkansen willen we verspreiden naar andere delen van Gelderland. We kunnen namelijk veel meer kennis delen, vooral op het praktische vlak. Veel mensen vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze een idee van de grond krijgen. Die mensen wijs ik ook op de webinars die we samen met de Gelderse Sportfederatie organiseren, daar geven sprekers goede voorbeelden en tips.”

Buitenkansenwand met ideeën
Linda Hooijer heeft op het netwerkfestival veel kennis opgedaan. “Ik heb de deelnemers gevraagd om goede ideeën op kaartjes aan de Buitenkansenwand te prikken.” Daar hangt bijvoorbeeld een idee uit Duiven-Westervoort: “QR-route van 2,5 kilometer met verschillende punten waar dagelijks nieuwe beweegactiviteiten worden aangeboden.” Ze zegt: “Er zijn zoveel goede plannen. Over een half jaar inventariseren we welke ideeën er zijn en koppelen we dat terug naar de betrokkenen. Ondertussen probeer ik hier lijntjes te leggen tussen allerlei organisaties.”

Twee Europese evenementen in 2022
Twee andere partners van het Gelders Sportakkoord waren in gesprek over de twee grote sportevenementen die ze komend jaar organiseren en bespraken het uitwisselen van handboeken en plannen. Ze zijn druk met de organisatie van de European Company Sport Games (22-26 juni 2022 in Arnhem) en de Eurogames (27-30 juli 2022 in Nijmegen). Lou Manders van de John Blankenstein Foundation is betrokken bij de Eurogames, het belangrijkste homo-sportevenement van Europa. “In aanloop naar de Eurogames brengen we het thema inclusief sporten met Gelderland loves to move via onder andere side-events onder de aandacht. Ook willen we sportclubs in Gelderland de mogelijkheid geven om inclusief te zijn. Daarom bieden we een menukaart om aan de slag te gaan met inclusief sporten en bewegen.”

Diversiteit bij de games
Een van de side-events waar Lou Manders aan werkt is een congres over diversiteit. Hij raakte hierover aan de praat met Ron van Gent, projectleider van de European Company Sport Games. Lou Manders ziet een parallel voor diversiteit op de werkvloer. “In een sportteam ben je in nauw contact met je sportmaatjes. Je moet op elkaar kunnen vertrouwen. Een veilige omgeving waarin iedereen mee kan doen en aandacht voor diversiteit is daarbij belangrijk. In een werkomgeving is dat net zo. Hoe denk jij daarover Ron?” Die projectleider geeft aan dat de organisatie bij elk evenement bepaalde onderwerpen in het achterhoofd houdt, zoals duurzaamheid en diversiteit. “Daar is dus zeker aandacht voor bij de European Company Sport Games,” belooft hij.

Bedrijfssport en sportclubs
In juni 2022 staat bedrijfssport centraal in Arnhem en doen medewerkers uit diverse Europese landen in 23 sporten mee. Ron van Gent: “Het ECSG is een breedtesportevenement voor allerlei niveaus. Dit laat dus ook zien dat iedereen kan bewegen en sporten, dus bijvoorbeeld ook de collega’s met een beperking. We vragen aandacht voor aangepast sporten, zo hebben we eerder al samengewerkt met rolstoelbasketballer Paul Toes. Hij heeft diverse filmpjes gemaakt voor thuiswerkers om in coronatijd fit te blijven.” De projectleider die werkt vanuit de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! benut het netwerkfestival om verbindingen te leggen. “Bijvoorbeeld met sportbonden en -verenigingen. “Het zou mooi zijn als bedrijven vaker locaties van sportclubs kunnen gebruiken, bijvoorbeeld tijdens daluren. Ik hoop dat een hechtere band tussen bedrijfssport en sportclubs een spin-off van de games zal zijn.”

Sportbeleving en gaming
In de dug-out op het sportveld stonden esports centraal, waar de grootste vernieuwingen in de sportwereld zijn te verwachten. Topsporter Koen Schobbers raakte niet uitgepraat over hoe geweldig jongeren gaming en gamification vinden en wat de kansen zijn voor sportclubs. “Inzetten op esports biedt veel kansen om kinderen en jongeren in beweging te krijgen, ook voor sportverenigingen. Veel sportclubs draaien om één sport en staan een deel van de week leeg. Ik geloof in clubs waar veel meer gebeurt, bijvoorbeeld met esports. Jongere doelgroepen kun je aan je binden door fysieke sport te combineren met esports en online activiteiten. Dat is wel heel anders dan het traditionele lidmaatschap. Je vormt een community en gaat naar een vorm waar sporters betalen per dienst. Kijk bijvoorbeeld eens naar een populaire online omgeving zoals wielrennen met Zwift. In de toekomst gaat de sportbeleving meer op de gaming industrie lijken. Een begin is er, diverse voetbalverenigingen hebben al esporters in dienst om kinderen bij de club te betrekken.“

Gelderse esportshub
In Gelderland is recent gestart met een esportshub waar talentontwikkeling, (wetenschappelijk) onderzoek, innovatie en voorlichting aan kinderen en ouders bij elkaar komen. “Binnenkort is het eerste kennisevent over esports, gaming en gamification,” zegt de bekende esporter die daar ook spreekt. Zelf begon hij in 2007 in de game Trackmania en behoorde hij 10 jaar lang tot de topspelers in het internationale veld. In Nederland was hij de eerste esporter met een topsportstatus. Gamification en virtual reality (VR) kunnen veel brengen, ook gewoon in de gymzaal. Kinderen doen actief mee bij bijvoorbeeld interactieve speelwanden of VR. Het daagt ze uit en ze veranderen feitelijk de sport, want waarom zetten we de goal niet eens heel ergens anders?” De vernieuwingen uit de esports bieden ook kansen voor inclusief sporten. “Als ambassadeur overleg ik met Arjo Wijnhorst, oprichter van Uniek Sporten, om esports voor mensen met een beperking te stimuleren. Het idee bestaat om een online platform te maken waar mensen met een beperking samen kunnen gamen. Natuurlijk ben je daar ook welkom als je geen beperking hebt, dit is een inclusieve community.”

Welk (doel)punt wil jij maken?
Na een middag vol samenwerken aan vernieuwing prikten diverse deelnemers een wenskaart in het voetbaldoel bij de uitgang. Op de vraag ‘welk (doel)punt wil jij maken?’ kwamen veel mooie ideeën, zoals “de GGZ verbinden met het Gelders Sportakkoord.” En “lokale verbindingen met alle werkers in de sport: bonden, gemeenten, stichtingen en ondernemers.” Er waren ook wensen, zoals “meer delen en verbinden.” Of “op naar meer en betere afstemming tussen alle verenigingsadviseurs.” En “zoveel mogelijk mensen inspireren en letterlijk in beweging krijgen, zowel met conventionele sporten als met esports.” Andere deelnemers keken naar de toekomst en vroegen “hoe kun je inwoners van lage SES-wijken uitdagen om meer te bewegen?” Of wensten “een inspirerend WK volleybal voor iedereen (en vele andere events)!” En een mooie samenvatting van het netwerkfestival, en belangrijk voor de toekomst, was het advies: “Puzzel niet alleen! Samen kom je verder en zie je meer.” We roepen alle partners op om mee te blijven puzzelen!

Bekijk de video van het netwerkfestival:

 

Bedankt John Blankenstein Foundation, JOGG/Team:Fit, HAN, Topsport Gelderland, Uniek Sporten, gemeente Apeldoorn, More2Win, NL Onderneemt Maatschappelijk!, Team TOC, Paul Toes, Dennis Licht, Joost Wichman, Studio26 en Koen Schobbers voor jullie actieve bijdrage!